|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gęś po staroczesku |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Gęś (młoda),
tłuszcz,
piwo jasne,
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
8 dkg przecieru z suszonych śliwek,
sól,
pieprz sok z cytryny do smaku.
|
Opis przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając piwem i winem, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać przecier i przyprawy. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając kości, ułożyć na półmisku i polać przetartym i doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i mizerią. |
|
Region: Kuchnia czeska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7768 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|