przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Gazpacho

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 4.00
Składniki:
1.25 kg dojrzałych pomidorów,
1 ogórek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
200 g miekiszu białej bułki,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1 l zimnej przegotowanej wody,
sól,
pieprz,
kostki lodu.

Opis przygotowania:
Jarzyny dokładnie umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Ogórek obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (ok.1 cm). Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skórki i rozetrzeć. Paprykę oczyścić z nasion i drobno pokroić. Połowę jarzyn i czosnek zmiksować z octem, oliwą, bułką i zimną wodą. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 h. Pozostałe pokrojone jarzyny przełożyć do oddzielnych miseczek i też wstawić do lodówki. Przed podaniem ubić gazpacho trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kilka kostek lodu. Gazpacho powinno być bardzo zimne. Oddzielnie podać w miseczkach pokrojone i ochłodzone jarzyny. Można również podać grzanki pokrojone w kostkę i usmażone na oleju.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Przepis czytano już 8702 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin