przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gęś pieczona z owocami-niecodzienny rarytas !!!


Poziom: średni
Porcji: 4 PORCJE
Głosów: 5
Ocena: 3.40
Składniki:
- gęś
- 50g majeranku
- 30g czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1kg kwaśnych jabłek
- 100g moreli suszonych
- 150g rodzynek
- 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 150ml oleju
- sól
- pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Gęś dobrze opłukać, ususzyć i natrzeć przyprawami. Jabłuszka umyć, pokroić na małe ćwiartki, wymieszać z rodzynkami i morelami, które wcześniej krótko sparzyliśmy w gorącej wodzie. Teraz naszą piękność faszerujemy i wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy około 40 min, podlewając małą ilością wody, zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy kolejne 40 min. Pod koniec pieczenia naszą gąskę podlejmy winem i sosem z brytfanny!
Opis / Uwagi:
Pamiętajmy!!! Zaglądajmy do gęsi podczas pieczenia, odwróćmy ją a smaki się zleją a skórka upiecze się rumianie na chrupiąco. Po upieczeniu dajmy naszej ślicznotce momencik odpocząć. Do naszej gęsi serwuje pieczone ćwiartki pieczonych ziemniaczków z oliwą, pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem a na zimno polecam czerwoną kapustę z jabłkiem, cebulką i przyprawami z dodatkiem porządnej oliwy ekstra vergin! Smacznego !!!
Region:  Kuchnia polska
Przepis został dodany przez:  jaceksz
Przepis czytano już 5424 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a jaceksz





hm...
Dodał/a syladance dnia 2011-01-03 01:13:23

no właśnie, czytają przepis, czekałam na moment z ziemniakami z rozmarynem i nie zawiodłam się . Wsio po mistrzowsku:) na fotce wygląda to fantastycznie i podejrzewam, że smakowała obłędnie !!!













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin