przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Gęś po staroczesku

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Gęś (młoda),
tłuszcz,
piwo jasne,
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
8 dkg przecieru z suszonych śliwek,
sól,
pieprz sok z cytryny do smaku.

Opis przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając piwem i winem, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać przecier i przyprawy. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając kości, ułożyć na półmisku i polać przetartym i doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5111 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin