przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Gęś po staroczesku

Poziom: redni
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
Gęś (młoda),
tłuszcz,
piwo jasne,
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
8 dkg przecieru z suszonych śliwek,
sól,
pieprz sok z cytryny do smaku.

Opis przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając piwem i winem, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać przecier i przyprawy. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając kości, ułożyć na półmisku i polać przetartym i doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Region:  Kuchnia czeska
Sposb przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano ju 5514 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin