|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gołębie po włosku |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 3.67 Składniki: - 4 młode sprawione dzikie gołębie,
- pieprz,
- 4 cieniutkie plasterki świeżej słoniny (10x20 cm),
- 2 łyżki masła.
Na farsz:
- 6 łyżek świeżej słoniny,pokrojonej w drobną kostkę,
- 1 cebula,obrana i drobno posiekana,
- 1 ząbek czosnku,obrany i drobno posiekany,
- posiekane wątróbki z gołębi,
- 4 łyżeczki drobno posiekanej,zielonej pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 4 kromki białego pieczywa z odciętą skórką, namoczone w 200 ml bulionu i 5 łyżkach śmietany,
- 4 płaskie łyżki tartego parmezanu,
- pieprz,
- 4 żółtka,
- 24 zielone oliwki, nadziane papryką, posiekane,
|
Opis przygotowania: Pokrojoną słoninę podsmażyć w rondelku i odlać połowę tłuszczu, a na reszcie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wątróbki i zieleninę, poddusić razem przez minutę i wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Gołębie natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Napełnić farszem, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Plasterki słoniny położyć na piersiach ptaków, wetknąć pod nie skrzydełka i nóżki, mocno obwiązać. W brytfannie rozpuścić masło, ułożyć gołębie piersiami do góry, wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę.
Dodatek: duszone jarzynki. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 17656 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|