przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gołębie po włosku

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 3.67
Składniki:
- 4 młode sprawione dzikie gołębie,
- pieprz,
- 4 cieniutkie plasterki świeżej słoniny (10x20 cm),
- 2 łyżki masła.
Na farsz:
- 6 łyżek świeżej słoniny,pokrojonej w drobną kostkę,
- 1 cebula,obrana i drobno posiekana,
- 1 ząbek czosnku,obrany i drobno posiekany,
- posiekane wątróbki z gołębi,
- 4 łyżeczki drobno posiekanej,zielonej pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 4 kromki białego pieczywa z odciętą skórką, namoczone w 200 ml bulionu i 5 łyżkach śmietany,
- 4 płaskie łyżki tartego parmezanu,
- pieprz,
- 4 żółtka,
- 24 zielone oliwki, nadziane papryką, posiekane,

Opis przygotowania:
Pokrojoną słoninę podsmażyć w rondelku i odlać połowę tłuszczu, a na reszcie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wątróbki i zieleninę, poddusić razem przez minutę i wystudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Gołębie natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Napełnić farszem, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Plasterki słoniny położyć na piersiach ptaków, wetknąć pod nie skrzydełka i nóżki, mocno obwiązać. W brytfannie rozpuścić masło, ułożyć gołębie piersiami do góry, wsunąć do piekarnika i piec przez godzinę.
Dodatek: duszone jarzynki.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 14629 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin