przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Golonka Kuronia

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 1.50
Składniki:
- 4 średnie golonki - najlepiej przednie
- 300 g cielęciny bez kości
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka miodu
- 500 ml jasnego piwa
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- liść laurowy
- goździk
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kminek
- imbir
- chilli
- 2 łyżeczki majeranku
- sos sojowy
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Golonki wyczyścić, opalić i włożyć do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołowa (chodzi o to, żeby golonki były tylko przykryte), łyżeczką majeranku i obranymi ząbkami czosnku (z całej główki pozostawić 3 ząbki na później). Gotować ok. 90 min., do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości.
Cielęcinę zmielić przez drobne sito. Doprawić posiekanymi, utartymi z solą ząbkami czosnku, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Dłonią dokładnie wyrabiać farsz dodając trochę odtłuszczonego i odparowanego wywaru.
Zalewa: wymieszać miód, piwo, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku.
Golonki faszerować cielęciną, układać w żaroodpornym naczyniu i zalewać przygotowanym sosem piwnym, tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Piec w temp. 180°C ok. 30 min., systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i tartym chrzanem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 10440 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin