Golonka wieprzowa po bawarsku. Trochę odbiega od oryginału |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 golonki, niepeklowane
- 0,5 litra piwa ciemnego mocnego (nie używamy porterów itp.)
- cebula 2 duże
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- ziele angielskie 4 ziarna
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka
- papryka słodka w proszku
- ketchup pikantny (dobrej jakości)
- masło
- olej
- bulion z kurczaka około 1 szklanki, 250 ml
|
Opis przygotowania: Oczyszczamy golonki z nadmiaru owłosienia (opalamy nad palnikiem gazowym). Skórę golonek lekko nacinamy w kratkę. Doprawiamy przyprawami: solą, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 3 godziny minimum lub na całą noc. Rozgrzewamy w rondlu masło z olejem i podsmażamy mięso na rumiano z każdej strony. Podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra oraz 4 ząbki czosnku.
Bulion mieszamy z sosem pomidorowym, piwem, przyprawami (ziele i liście), papryką słodką podsmażoną na maśle.
Golonki zalewamy sosem. Dusimy w piekarniku rozgrzanym do 200oC, pod przykryciem około 30 45 minut. Następnie odkrywamy i dusimy do miękkości. Co 15 minut polewając po wierzchu sosem z dna rondla. Jeżeli sos zbyt szybko paruje uzupełniamy do wodą. Sos powinien na wierzchu golonki tworzyć glazurę.
Typowa golonka po bawarsku nie piecze się w sosie pomidorowym. Używamy tylko piwa, bulionu i powyższych przypraw. |
|
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 6636 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |