przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Golonka z grilla

Poziom: średni
Głosów: 10
Ocena: 3.09
Składniki:
1 średnia golonka (najlepiej przednia)
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
20 ml oleju do gotowania
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka przypraw: gorczycy, kminku i kolendry
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
sól

Opis przygotowania:
Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonkę tak, aby była przykryta wywarem. Gotujemy przez godzinę. Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjmujemy z wywaru i ostrym nożem robimy nacięcia na skórze. Z podanych składników przygotowujemy bejcę, którą smarujemy mięso. Golonki nabijamy na rożen i pieczemy na grillu elektrycznym lub węglowym przez około 90 minut, od czasu do czasu smarując resztą bejcy. Podajemy z chlebem i tartym chrzanem.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 12869 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin