przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Grecka zapiekanka jarzynowa

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 2.80
Składniki:
- 75 dkg pomidorów, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 75 dkg ziemniaków, obranych i pokrojonych w dość grubą kostkę
- 50 dkg niedużych cebul, pokrojonych w ćwiartki
- 50 dkg młodych cukinii (kurżetek), pokrojonych w grubą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki długości ok. 3 cm
- ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku
- 2 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i czarny pieprz do smaku
- 80 ml oliwy

Opis przygotowania:
Duże naczynie żaroodporne natłuścić niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć połowę pomidorów. Ziemniaki, cukinie, cebule i seler zmieszać w misce i tak przygotowane ułożyć na pomidorach. Przykryć mieszankę resztą pomidorów.
Posypać potrawę siekanymi ziołami i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Polać oliwą.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C i piec przez pół godziny. Po tym czasie delikatnie przemieszać warzywa i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 min. Sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Podawać w chłodne dni na gorąco, a w czasie upałów - w temperaturze pokojowej.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11902 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin