przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grochówka

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 3.15
Składniki:
30 - 40 dkg grochu,
25 dkg włoszczyzny,
15 dkg boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
2 dkg mąki,
majeranek,
1 - 2 ząbki czosnku,
sól.

Opis przygotowania:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami z bułki lub chleba.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 11191 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin