|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grochówka |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 3.15 Składniki: 30 - 40 dkg grochu,
25 dkg włoszczyzny,
15 dkg boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
2 dkg mąki,
majeranek,
1 - 2 ząbki czosnku,
sól.
|
Opis przygotowania: Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę. Podawać z grzankami z bułki lub chleba. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 11463 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|