przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grochówka z grzankami

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 2.25
Składniki:
1 szkl. uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach - to nie moczonego),
4 - 6 marchwi,
1 łyżka masła lub smalcu,
1 l wody,
sól i przyprawa do zup "Jarzynka" lub Vegeta do smaku,
parę łyżek oleju sojowego,
czerstwa bułka na grzanki.

Opis przygotowania:
Groch (wraz z wodą, w .której się moczył), oczyszczoną i pokrojoną marchew oraz tłuszcz zalać w szybkowarze wodą, szybkowar zamknąć i ogrzewać 40 min. od momentu ppcw. W tym czasie pokroić bułkę w kostkę o boku mniej więcej 1 cm i obrumienić ze wszystkich stron na oleju robiąc w ten sposób grzanki. Po otwarciu szybkowaru całą zawartość zmiksować, doprawić do smaku solą i przyprawą do zup. Przed podaniem wrzucić grzanki.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6459 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






zupka
Dodał/a ~kuchareczka dnia 2008-07-23 21:26:12

coś mi tu nie pasuje-gotujesz na samej wodzie z przyprawami??? no to gratuluję , zupka musi być cieniutka!!!!a gdzie jakaś wedzoneczka, np. kość wędzona -to nadaje zupie smak i zapach!!! przepis do bani











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin