przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gruszki w cieście

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
30 dag mąki
22 dag margaryny
5 żółtek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
6 gruszek
1 łyżka wódki
2 łyżki rodzynek
2 łyżki miodu
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 białko

Opis przygotowania:
Mąkę (2-3 łyżki odłożyć) przesiać na stolnicę. Margarynę (1 łyżkę odłożyć) pokroić na kawałki, wrzucić na mąkę. Dodać żółtka, cukier puder i sól. Posiekać nożem, aby składniki się połaczyły. Ciasto szybko wyrobić, podsypując mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Gruszki umyć, obrać zostawiając ogonki, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku ok. 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak aby ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić. Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. Blachę wysmarować margaryną, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temp. 180 st.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9793 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin