przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grzaniec góralski


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: tyle i le jest osób
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- wino
- przyprawa do grzańca
- cynamon
- kardamon
- sok z mandarynki
- pomarańcza
- goździki

Opis przygotowania:
Wino podgrzewamy w emaliowanym naczyniu do maksymalnej temperatury 50 stopni C.
Wrzucamy przyprawę do grzańca, cynamon, kardamon, sok z mandarynki, 2 ziarenka goździków.
Gdy osiągnie ok 50 stopni ciepłoty rozlewamy do szklanych lub kamionkowych naczyń.
Przyozdabiamy grubym plastrem pomarańczy, którą podczas konsumowania wrzucamy do alkoholu, łyżeczką wyciskamy sok i na koniec zjadamy.
Opis / Uwagi:
..... Hej straśnie smacne, ciepluckie, grzane, co w calućkich górach wsyndy jest chlipane. Ja wam cepry prowde godom, jako tu stoicie. Bez granego wina, nica nie zrobicie...." Jeśli mamy możliwość zakupu typowego gotowego korzennego grzańca góralskiego, to wystarczy tylko podgrzać go do odpowiedniej temperatury, bez żadnych dodatków.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7668 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a termar














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin