|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grzyby marynowane wg Teresy |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.00 Składniki: - 1 kg grzybów
- 15 dag cebuli, (maleńkie)
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki 10% octu lub kopiasta łyżeczka kwasu cytrynowego
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- szczypta nasion gorczycy
|
Opis przygotowania: Do marynowania nadają się prawie wszystkie grzyby, a najsmaczniejsze marynaty otrzymuje się z grzybów jednego rodzaju - prawdziwków, kurek, gąsek, maślaków, opieńków, kozaczków czerwonych rydzy itd.
Grzyby z przyciętymi trzonami obgotowujemy w dość dużej ilości lekko osolonej wody, przez około 10 minut, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną woda.
Układamy w słoikach, i przekładamy małymi cebulkami,które wcześnie były krótko sparzone. jeśli cebula jest duża to kroimy ją w grube krążki..także sparzmy.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
Zagotować wodę, dodać ocet, zalewę przyprawić do smaku cukrem i solą.
Gorącą zalewą napełniać słoje z grzybami, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Pasteryzować około 30 - 40 minut. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6655 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
helloo??? Dodał/a ~Przypadkiem dnia 2008-10-21 20:01:45
Przepis jest kradziony
|
|
|
|