Halawa |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 650 ml mleka (zamiast mleka można użyć wody z odrobiną soku cytrynowego)
- 300 gr cukru
- 200 gr masła
- 225 gr kaszy manny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / kardamonu
- cynamon
- torebka rodzynek
- 3 banany
|
Opis przygotowania: Widelcem robimy papkę z bananów i wstawiamy ją do lodówki. Sparzamy rodzynki we wrzątku.
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i rodzynki, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu, czasem mieszając.
W czasie kiedy mleko będzie się gotowało, w drugim garnuszku roztapiamy masło i następnie wsypujemy kaszę. Stale mieszamy przez około 15 minut. Inaczej kasza się przypali i będzie niedobra.
Po 15 minutach zmniejszamy ogień i zalewamy kaszę gorącym mlekiem. całość mieszamy aż zgęstnieje. Następnie dodajemy do tego banany. |
|
Region: Kuchnia indyjska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: USUNIETE |
Przepis czytano już 11040 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |