przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Halawa

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 650 ml mleka (zamiast mleka można użyć wody z odrobiną soku cytrynowego)
- 300 gr cukru
- 200 gr masła
- 225 gr kaszy manny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / kardamonu
- cynamon
- torebka rodzynek
- 3 banany

Opis przygotowania:
Widelcem robimy papkę z bananów i wstawiamy ją do lodówki. Sparzamy rodzynki we wrzątku.
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i rodzynki, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu, czasem mieszając.
W czasie kiedy mleko będzie się gotowało, w drugim garnuszku roztapiamy masło i następnie wsypujemy kaszę. Stale mieszamy przez około 15 minut. Inaczej kasza się przypali i będzie niedobra.
Po 15 minutach zmniejszamy ogień i zalewamy kaszę gorącym mlekiem. całość mieszamy aż zgęstnieje. Następnie dodajemy do tego banany.
Region:  Kuchnia indyjska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  USUNIETE
Przepis czytano już 8342 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin