przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.50
Składniki:
- 40 dkg (2 szkl.) mąki pszennej
- 5 dkg (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej
- 25 dkg margaryny
- 4 jaja
- 20 dkg (1 szkl.) cukru pudru mały proszek do pieczenia
- 70 dkg oczyszczonych jabłek
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz i tarta bułka do formy

Opis przygotowania:
Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50 - 60 min.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7248 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin