Jabłecznik |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.50 Składniki: - 40 dkg (2 szkl.) mąki pszennej
- 5 dkg (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej
- 25 dkg margaryny
- 4 jaja
- 20 dkg (1 szkl.) cukru pudru mały proszek do pieczenia
- 70 dkg oczyszczonych jabłek
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz i tarta bułka do formy
|
Opis przygotowania: Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 50 - 60 min. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 7248 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |