przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: dużo
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 szklanki cukru
- 1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- bułka tarta
- 1 litr musu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki , 1 szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę . posypać grubo bułką tartą , by wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ). Z 1 szklanki cukru i ½ kostki masła zrobić kruszonkę . Posypać mus . Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
Można podawać na ciepło z lodami
Opis / Uwagi:
Doskonałe ciasto. Proste i smaczne
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 6144 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin