przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik z bitą śmietaną i lodami waniliowymi

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3 jajka
- - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1.5 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, boskop, antonówki)
- cynamon
- cukier waniliowy
- lody waniliowe
- śmietana kremówka
- cukier puder

Opis przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek, dodać pokrojone masło, całość lekko wymieszać. Utworzyć dołek, wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie części - jedną położyć na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blaszkę, na ciasto ułożyć warstwami obrane i pokrojone jabłka, a na wierzch położyć resztę ciasta (można w ciasto włożyć całe migdały). Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wyjąć ciasto z piekarnika, pokroić, ułożyć na talerzyk, udekorować lodami i bitą śmietaną. Śmietanę i pojemnik, w którym będziemy ubijać śmietanę, schłodzić. Do śmietany dodać 2 łyżeczki cukru pudru, ubić.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7358 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin