|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jabłecznik z bitą śmietaną i lodami waniliowymi |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 3 szkl. mąki
- 3 jajka
- - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1.5 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, boskop, antonówki)
- cynamon
- cukier waniliowy
- lody waniliowe
- śmietana kremówka
- cukier puder
|
Opis przygotowania: Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek, dodać pokrojone masło, całość lekko wymieszać. Utworzyć dołek, wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie części - jedną położyć na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blaszkę, na ciasto ułożyć warstwami obrane i pokrojone jabłka, a na wierzch położyć resztę ciasta (można w ciasto włożyć całe migdały). Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wyjąć ciasto z piekarnika, pokroić, ułożyć na talerzyk, udekorować lodami i bitą śmietaną. Śmietanę i pojemnik, w którym będziemy ubijać śmietanę, schłodzić. Do śmietany dodać 2 łyżeczki cukru pudru, ubić. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7704 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|