przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłecznik z marcepanem


Poziom: średni
Porcji: tortownica 26 cm
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 750 g twardych jabłek
- 50 g rodzynek koryntek
- 50 g pokrojonych migdałów
- ¼ litra mleka
- pół paczki budyniu waniliowego
- 100 g masy marcepanowej

Opis przygotowania:
Z masła, 100 g cukru, jednego jajka i mąki zagnieść ciasto - wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Spód i brzegi formy (tortownica 26 cm) ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Zmieszać z rodzynkami i migdałami. Wypełnić taką masą z jabłek formę. Z mleka i reszty cukru ugotować budyń. Przestudzony budyń wyłożyć na jabłka. Marcepan i pozostałe jajka zagnieść i rozłożyć na jabłka.
Piec w temp. 220 stopni ok. 45 minut.
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi również z niemieckojęzycznej gazety. Oryginalna nazwa Marzipan-Mürbeteigkuchen
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 6955 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin