Jabłka kwaszone |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 kg antonówek
- 2 litry wody
- 15 dag cukru
- 15 dag soli
- 10 liści wiśni
- 20 - 30 liści czarnej porzeczki
|
Opis przygotowania: Jabłka umyć i osączyć z wody. Kamienny garnek wyłożyć liśćmi.
Ścisło ułożyć jabłka, przetykając je liśćmi; z wierzchu przykryć warstwą liści porzeczki. Przegotować wodę z solą i cukrem.
Ostudzonym płynem zalać jabłka, przykryć talerzem, obciążyć kamieniem lub słojem z wodą. Do jedzenia nadają się po miesiącu. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4896 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |