| Jabłka kwaszone | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 5 kg antonówek
 - 2 litry wody
 - 15 dag cukru
 - 15 dag soli
 - 10 liści wiśni
 - 20 - 30 liści czarnej porzeczki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Jabłka umyć i osączyć z wody. Kamienny garnek wyłożyć liśćmi.
 Ścisło ułożyć jabłka, przetykając je liśćmi; z wierzchu przykryć warstwą liści porzeczki. Przegotować wodę z solą i cukrem.
 Ostudzonym płynem zalać jabłka, przykryć talerzem, obciążyć kamieniem lub słojem z wodą. Do jedzenia nadają się po miesiącu.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5688 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |