przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłka marynowane

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 kg jabłek z odmiany trudno rozgotowującej się np. kosztele

Na zalewę :
- 1 litr wody
- 2 łyżki cukru
- pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/3 szklanki octu 10%
- płaska łyżeczka soli
- kilka goździków
- szczypta nasion gorczycy

Opis przygotowania:
Jabłka umyte pokroić w dość grube krążki, wydrążyć gniazda nasienne. Zanurzyć na cedzaku na kilka minut we wrzącej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, układać w słojach.
Zagotować wodę na zalewę z solą i cukrem dodać kwas cytrynowy lub ocet. Gorącą zalewą zalać jabłka, dodać przyprawy. Słoje zamknąć i wstawi do pasteryzacji na 15 minut.
Opis / Uwagi:
K. Pyszkowska Z Tobą w kuchni"
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6001 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin