| Jabłka marynowane | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 2 kg jabłek z odmiany trudno rozgotowującej się np. kosztele
 
 Na zalewę :
 - 1 litr wody
 - 2 łyżki cukru
 - pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/3 szklanki octu 10%
 - płaska łyżeczka soli
 - kilka goździków
 - szczypta nasion gorczycy
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Jabłka umyte pokroić w dość grube krążki, wydrążyć gniazda nasienne. Zanurzyć na cedzaku na kilka minut we wrzącej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, układać w słojach.
 Zagotować wodę na zalewę z solą i cukrem dodać kwas cytrynowy lub ocet. Gorącą zalewą zalać jabłka, dodać przyprawy. Słoje zamknąć i wstawi do pasteryzacji na 15 minut.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: K. Pyszkowska Z Tobą w kuchni"
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 6838 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |