Jabłka marynowane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 kg jabłek z odmiany trudno rozgotowującej się np. kosztele
Na zalewę :
- 1 litr wody
- 2 łyżki cukru
- pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/3 szklanki octu 10%
- płaska łyżeczka soli
- kilka goździków
- szczypta nasion gorczycy
|
Opis przygotowania: Jabłka umyte pokroić w dość grube krążki, wydrążyć gniazda nasienne. Zanurzyć na cedzaku na kilka minut we wrzącej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, układać w słojach.
Zagotować wodę na zalewę z solą i cukrem dodać kwas cytrynowy lub ocet. Gorącą zalewą zalać jabłka, dodać przyprawy. Słoje zamknąć i wstawi do pasteryzacji na 15 minut. |
|
Opis / Uwagi: K. Pyszkowska Z Tobą w kuchni" |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6001 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |