Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - jedna szklanka cukru
- cztery jajka
- dwie szklanki mąki
- łyżeczka sody
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- trzy łyżeczki cynamonu
- pięć jabłek
- 2/3 szklanki oleju
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich
- 5 dkg migdałów
|
Opis przygotowania: 1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
5. Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 6155 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |