przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Jabłka i gruszki w kruchym cieście


Poziom: redni
Czas: 40 min.
Gosw: 2
Ocena: 4.00
Skadniki:
Składniki cista:
- 2 szklanki maki
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 6 łyżek lodowatej wody

Składniki nadzienia:
- ok 80 dkg jabłek i gruszek łącznie
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:
Składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok pół godziny.
Międzyczasie obieramy i kroimy na kostkę owoce. Dusimy ja razem z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut.
Po okresie leżakowania cisata w zamrażarce dzielimy ja na 3 części. 2/3 wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 minut. Wyjete z piekarnika gorące ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem. Na nie wykładamy ostudzone owoce. Całość posypujemy kruszonką z 1/3 części ciasta. Zapiekamy ponownie w temp 160 ok 20 minut
Opis / Uwagi:
Ja piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przedstawiona porcja wystarcza na małą tortownicę.
Sposb przygotowania:  Pieczone
Przepis zosta dodany przez:  milovia
Przepis czytano ju 4984 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 1)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)



Doda/a milovia
















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin