przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem


Poziom: ¶redni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki na jajka:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
1 średnia cukinia
wasabi (ilość według gustu)
1 zÄ…bek czosnku
1 czerwona papryka
roszponka
sĂłl, pieprz

Składniki na majonez:
olej Rapso (400 ml)
2 żółtka
2 Ĺ‚yĹĽki octu/soku z cytryny
2 Ĺ‚yĹĽki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
2 Ĺ‚yĹĽeczki cukru
1 Ĺ‚yĹĽeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu białego lub czarnego

Opis przygotowania:
Wykonanie (jajka):
1. Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte. Miskę przykrywamy i wkładamy na 45 dni do lodówki.
2. Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
3. Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
4. Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
5. Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
6. PaprykÄ™ drobno kroimy.
7. Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki niewielkie ilości wasabi oraz domowy majonez.

Wykonanie (majonez):
1. Żółtka wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (ok. 1015 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
2. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
3. Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
4. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 46 dni.

Smacznego!
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 329 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin