przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jajka po wiedeńsku


Poziom: łatwy
Czas: 5 min.
Porcji: 1
Głosów: 10
Ocena: 4.49
Składniki:
- 3 jajka
- 3 kawałki masła (wielkości orzeszka każdy)
- sól
- pieprz mielony

Opis przygotowania:
Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.
Najlepiej podawać takie jajka w szklanym naczyniu. Są wtedy dekoracyjne . Podane w kubku czy w czymś innym kolorowym tracą na wyglądzie. Smakują tak samo ale przecież mówi się , że je się najpierw oczami . O wiele przyjemniej przystąpić do posiłku gdy potrawa ładnie się prezentuje.
Opis / Uwagi:
Odmiana jajek na miękko.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 24836 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin