przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Jambalaya


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 6
Głosów: 3
Ocena: 2.67
Składniki:
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 30 dag mrożonych krewetek
- 35 dag wędzonego kurczaka
- 3 papryki różnego koloru
- 4 pomidory (świeże lub z puszki)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki
- sos tabasco
- 1 liść laurowy
- tymianek
- bazylia
- oregano
- jarzynka
- sól
- pieprz
- olej

Opis przygotowania:
Kostkę rosołową rozpuszczam w 4 szklankach wody. Dodaje liść laurowy oraz jarzynkę i zagotowuję. W garnku rozgrzewam olej, wkładam posiekane cebule, papryki w paski, posiekany czosnek. Przysmażam ziołami i natką.
Dosypuję ryż. Podsmażam z warzywami aż zrobi się szklisty. Dodaję pomidory, rozgniatam łyżką. Zalewam rosołem. Dodaję w kostkę pokrojonego kurczaka. Na wierzch kładę zamrożone krewetki. Doprawiam sosem tabasco i zapiekam pod przykryciem 20-30 min w piekarniku w temperaturze 220 stopni C.
Jambalaye podawać w naczyniu, w którym się zapiekała!
Poświęcona bakaczom!
Danie "prosto" z Jamajki !!!!
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 5887 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin