|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jambalaya z Teksasu |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: - 20 dkg boczku
- 20 dkg kiełbasy
- 20 dkg filetów z kurczaka
- 1 zielona i czerwona papryka
- seler naciowy
- 2 średnie cebule
- 1 l bulionu mięsnego (drobiowy)
- 5 łyżek oliwy
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki przyprawy kurkuma
- 1 szkl. ryżu
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Umyte warzywa pokroić, paprykę w kostkę, seler w pół plasterki, cebulę w drobno posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i kurczaka w większa kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, zarumienić, dodać kawałki kurczaka, zarumienić. Włożyć kiełbasę, boczek, resztę warzyw i szklankę ryżu, mieszając podsmażyć. Zalać wywarem z kostki rosołowej, wrzucić listki laurowe, wymieszać, gotować ok. 30 min. pod przykryciem, doprawić kurkumą, solą i pieprzem, co pewien czas dokładnie mieszając. |
|
Region: Kuchnia amerykańska | |
Przepis czytano już 14348 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
przyprawa? Dodał/a ~karolina dnia 2011-03-16 15:03:56
Kurkuma nie ma smaku....
| Pysznosci Dodał/a ~LittleLiz dnia 2009-12-04 02:16:26
Prawdziwa amerykanska Jambalaya! Smakuje tak samo jak przyrzadza ja moj maz, ktory jest Amerykaninem z krwi i kosci. Przepis doskonaly, dokladnie taki, jaki powinien byc. Teraz przynajmniej wiem co to za magiczna przyprawa ktora dodaje moj maz :) Dziekuje bardzo! Smakowite danie, nic dodac, nic ujac.
|
|
|
|