przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jambalaya z Teksasu

Poziom: łatwy
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
- 20 dkg boczku
- 20 dkg kiełbasy
- 20 dkg filetów z kurczaka
- 1 zielona i czerwona papryka
- seler naciowy
- 2 średnie cebule
- 1 l bulionu mięsnego (drobiowy)
- 5 łyżek oliwy
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki przyprawy kurkuma
- 1 szkl. ryżu
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Umyte warzywa pokroić, paprykę w kostkę, seler w pół plasterki, cebulę w drobno posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i kurczaka w większa kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, zarumienić, dodać kawałki kurczaka, zarumienić. Włożyć kiełbasę, boczek, resztę warzyw i szklankę ryżu, mieszając podsmażyć. Zalać wywarem z kostki rosołowej, wrzucić listki laurowe, wymieszać, gotować ok. 30 min. pod przykryciem, doprawić kurkumą, solą i pieprzem, co pewien czas dokładnie mieszając.
Region:  Kuchnia amerykańska
Przepis czytano już 11826 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






przyprawa?
Dodał/a ~karolina dnia 2011-03-16 15:03:56

Kurkuma nie ma smaku....

Pysznosci
Dodał/a ~LittleLiz dnia 2009-12-04 02:16:26

Prawdziwa amerykanska Jambalaya! Smakuje tak samo jak przyrzadza ja moj maz, ktory jest Amerykaninem z krwi i kosci. Przepis doskonaly, dokladnie taki, jaki powinien byc. Teraz przynajmniej wiem co to za magiczna przyprawa ktora dodaje moj maz :) Dziekuje bardzo! Smakowite danie, nic dodac, nic ujac.













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin