|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Jesienna sałatka z figami, kozim serem i orzechami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  20 min.Głosów: 0Ocena: 0.00
świeży szpinak 1 opakowanie
 świeża roszponka 1 opakowanie
 figi 4 dojrzałe szt.
 ser kozi lub feta 150 g
 jabłko	2 szt.
 orzechy włoskie 200 g
 pieczywo do odpieku Dan Cake	1 opakowanie
 
 Dip:
 miód 4-5 łyżek
 musztarda francuska 2 łyżki
 oliwa z oliwek 3-4 łyżki
 świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania
 sól i pieprz do smaku
 sok z cytryny 2 łyżki
 
 
 |  | Opis przygotowania: Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo Dan Cake podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
 W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.
 
 Smacznego!
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis został dodany przez:  redakcja |  | Przepis czytano już 4641 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |