przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jesienna sałatka z figami, kozim serem i orzechami


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
świeży szpinak 1 opakowanie
świeża roszponka 1 opakowanie
figi 4 dojrzałe szt.
ser kozi lub feta 150 g
jabłko 2 szt.
orzechy włoskie 200 g
pieczywo do odpieku Dan Cake 1 opakowanie

Dip:
miód 4-5 łyżek
musztarda francuska 2 łyżki
oliwa z oliwek 3-4 łyżki
świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 2 łyżki

Opis przygotowania:
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo Dan Cake podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.

Smacznego!
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 3917 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin