|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: - młody, duży kabaczek
- tłuszcz
- tarta bułka do posypania formy
sos:
- łyżka masła lub masła roślinnego
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ, każdą część dzielimy wzdłuż na połowę, gotujemy przez 3 min w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, odstawiamy do odsączenia.
Przygotowujemy sos: masło zasmażamy z mąką, uważając by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, układamy plastry przechłodzonego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 10 min. Potrawa nie powinna się zrumienić. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 8675 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|