przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
- młody, duży kabaczek
- tłuszcz
- tarta bułka do posypania formy

sos:
- łyżka masła lub masła roślinnego
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ, każdą część dzielimy wzdłuż na połowę, gotujemy przez 3 min w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, odstawiamy do odsączenia.
Przygotowujemy sos: masło zasmażamy z mąką, uważając by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, układamy plastry przechłodzonego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 10 min. Potrawa nie powinna się zrumienić.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 8415 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin