|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kalafior zapiekany z sosem serowym |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 11 Ocena: 4.09 Składniki: - duży kalafior
- sól
- cukier
- łyżeczka masła
- filiżanka utartego, żółtego sera
sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- filiżanka utartego, żółtego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka tartej bułki do posypania dania
- łyżka tartej bułki do posypania naczynia
- łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
- tłuszcz od wysmarowania formy
|
Opis przygotowania: Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 8 mni. Kalafior nie powinien się rozgotować.
Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego od temp.200 stopni piekarnika na 15 min. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 17194 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|