przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kalafior zapiekany z sosem serowym


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 11
Ocena: 4.09
Składniki:
- duży kalafior
- sól
- cukier
- łyżeczka masła
- filiżanka utartego, żółtego sera

sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- filiżanka utartego, żółtego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka tartej bułki do posypania dania
- łyżka tartej bułki do posypania naczynia
- łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
- tłuszcz od wysmarowania formy

Opis przygotowania:
Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior dzielimy na niewielkie części, przekładamy do naczynia z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru i masła, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 8 mni. Kalafior nie powinien się rozgotować.
Przygotowujemy sos: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser, śmietanę, przyprawy.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy dokładnie odsączone porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego od temp.200 stopni piekarnika na 15 min.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 16944 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin