przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kalmary z czosnkiem

Poziom: średni
Porcji: dla 2-4 osób
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 1 1/2 kg kalmarów
- 2 łyżki soli
- 6-8 szklanek wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka roztartego czosnku
- 2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Sos przyprawowy:
- drobno posiekane plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 szklanka rosołu z kury lub wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry

Opis przygotowania:
Kalmary wypłukać, pokrajać w cienkie paseczki jak makaron. Wodę zagotować w rondlu, zestawić z ognia, dodać kalmary, raz zamieszać, przelać do cedzaka, dokładnie osączyć. Rozłożyć na czystej ściereczce, przykryć drugą, lekko przyciskając osuszyć. Składniki sosu zamieszać. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 10 sek, wsypać kalmary, mieszając smażyć minutę. Kalmary odsunąć na bok patelni, wlać zamieszany sos na wolne miejsce na patelni, mieszając podgrzewać do zgęstnienia, wlać wódkę, zamieszać. Sos wymieszać z kalmarami, polać olejem sezamowym, posypać zieleniną.
Opis / Uwagi:
Podawać natychmiast jako danie główne, z ryżem i smażonymi warzywami.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 19196 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a h8u





pyszne!
Dodał/a h8u dnia 2009-10-16 19:54:50

Pierwszy raz wyszły mi tak pyszne kalmary! Pyszny przepis, w 95% zastosowałam sie do przepisu - rosół zamiast wody, wino zamiast wódki, poza tym kalmary suszyłam w ręcznikach jednorazowych i przygotowywałam w woku. POLECAM!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin