Kapuśniak na kurczaku |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 kurczaka
- 1/2 małej główki kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 1/2 pory
- 4 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka usiekanego koperku
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
- 1,2 litra wody
|
Opis przygotowania: Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić w kwadratowe kawałki , a ziemniaki w kostkę . Marchew , pietruszkę , seler , ziemniaki obrać . Porę oczyścić . 1 marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka, kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki i marchew w talarkach . Zalać wodą . Dodać przyprawy( ziele angielskie, liście laurowe, kminek , kostki bulionowe ) . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje).Obrane mięso z kurczaka podzielić na kawałki i dodać do zupy ( bez skóry ).Wsypać koperek. Doprawić . Na talerzach posypać natką pietruszki |
|
Opis / Uwagi: Najlepszy kapuśniak robi się na baraninie lub wieprzowinie. Ale czasami trzeba gotować dla kogoś kto powinien jadać lekkie dania .Z takiej potrzeby wziął się ten przepis . A że kapuśniak wyszedł naprawdę smaczny , wszedł na stałe do rodzinnego menu . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 6410 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |