|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kapusta kwaszona sałatkowa |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 kg kapusty białej
- 50 dag marchwi
- 1 kg jabłek
- 1 kg grzybków (kurki, gąski zależnie jak się je nazywa)
- 1 łyżka nasion kopru lub kminku
- 1 łyżka suszonych nasion jałowca
- 10 dag soli
|
Opis przygotowania: Kapustę jasną, z odmian późnych oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści. przyciąć głąb. poszatkować ostrym, nierdzewnym nożem lub na szatkownicy w krótki makaron.
Grzyby oczyścić z zanieczyszczeń, wymyć w kilku wodach, obgotować, odcedzić.Wystudzone pokroić w paski.
Obraną marchew i jabłka zetrzeć na tarce z największymi otworami.
Najlepiej byłoby, wszystkie przygotowane produktu zważyć i wtedy odważyć sól, licząc po 15 gram na 1 kg przygotowanej mieszanki do kwaszenia.
Kamienny garnek bardzo starannie wymyty i wyparzony, wysuszyć.
Kapustę wymieszaną z solą i innymi przyprawami układać w garnku, ubijać starannie, aby nie pozostawały wolne przestrzenie.
Jednakże podczas ubijanie nie wolno miażdżyć kapusty, aby nie wyciekał z niej sok.
Ubitą kapustę przykryć szczelnie dopasowanym talerzykiem, a na talerzyk postawić jeszcze ciężarek np. słoik z wodą.
Pozostawić do do ukwaszenia, co jesienią trwa dość długo, bo ponad 2 tygodnie.
Bardzo wskazanym następnym zabiegiem jest rozłożenie kapusty do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użycia i pasteryzowanie . |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5205 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|