|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kapusta kwaszona sałatkowa |  |  |  | Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 5 kg kapusty białej
 - 50 dag marchwi
 - 1 kg jabłek
 - 1 kg grzybków (kurki, gąski zależnie jak się je nazywa)
 - 1 łyżka nasion kopru lub kminku
 - 1 łyżka suszonych nasion jałowca
 - 10 dag soli
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kapustę jasną, z odmian późnych oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści. przyciąć głąb. poszatkować ostrym, nierdzewnym nożem lub na szatkownicy w krótki makaron.
 Grzyby oczyścić z zanieczyszczeń, wymyć w kilku wodach, obgotować, odcedzić.Wystudzone pokroić w paski.
 Obraną marchew i jabłka zetrzeć na tarce z największymi otworami.
 Najlepiej byłoby, wszystkie przygotowane produktu zważyć i wtedy odważyć sól, licząc po 15 gram na 1 kg przygotowanej mieszanki do kwaszenia.
 Kamienny garnek bardzo starannie wymyty i wyparzony, wysuszyć.
 Kapustę wymieszaną z solą i innymi przyprawami układać w garnku, ubijać starannie, aby nie pozostawały wolne przestrzenie.
 Jednakże podczas ubijanie nie wolno miażdżyć kapusty, aby nie wyciekał z niej sok.
 Ubitą kapustę przykryć szczelnie dopasowanym talerzykiem, a na talerzyk postawić jeszcze ciężarek np. słoik z wodą.
 Pozostawić do do ukwaszenia, co jesienią trwa dość długo, bo ponad 2 tygodnie.
 Bardzo wskazanym następnym zabiegiem jest rozłożenie kapusty do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użycia i pasteryzowanie .
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5921 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |