przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kapusta z grzybami

Poziom: średni
Głosów: 18
Ocena: 3.66
Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej,
15 dkg grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki - ważne aby były aromatyczne),
0.5 kg renet,
kilka suszonych śliwek,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
0.5 łyżeczki kminku,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego.

Opis przygotowania:
Grzyby i śliwki umyć i zalać wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka włożyć kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pokrojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypać kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, wrzucić liście laurowe. Wszystko to wymieszać i zalać wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusić na malutkim ogniu.
Jednocześnie w małym rondelku gotować w 2 szkl. wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, pokroić je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlać do kapusty.
Wszystko razem dusić 20 min. Dobrze jest taką kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez 0.5 h podduszać. W dzień Wigilii zagotować ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić w niej 3 - 4 łyżki kapusty, wrzucić do garnka i trzymać na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 min. Podawać z krokiecikami z ziemniaków i orzechów.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 20965 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin