przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karp lub dorsz po grecku

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
- 50 dkg karpia lub dorsza
- 2 - 3 łyżki oleju

Sos grecki:
- 8 dkg marchwi
- 5 dkg selera
- 5 dkg pietruszki
- 8 dkg cebuli
- 5 dkg pomidorów (koncentratu)
- 3 łyżki oleju
- sól
- cukier
- sok cytrynowy lub ocet
- pieprz
- papryka

Opis przygotowania:
Dorsza oczyścić, odfiletować, zdjąć skórę, pokrajać na porcje w poprzek, szerokości 4 cm, osolić i usmażyć. Przyrządzić sos grecki: warzywa oczyścić i pokrajać w cienkie paseczki razem z obraną cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, dodać 2 - 3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem cytrynowym, pieprzem, papryką, można dodać musztardę. Sos powinien być gęsty. Rybę na półmisku obłożyć zimnym sosem, przybrać liśćmi sałaty lub jarmużu. Rybę można podawać na gorąco.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 10369 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin