|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Karp w piwie |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - żywy karp o wadze do 1,5 kg
- butelka (0,5l) jasnego, pełnego piwa
- duża cebula
- 2 goździki
- łyżka masła
- 1/2 szklanki rodzynek (bezpestkowych - sułtanek!)
- łyżka orzeszków pistacjowych
- łyżka drobno roztartego, suchego czarnego chleba
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok z cytryny
- biały pieprz
- sól
- cukier
- goździki
|
Opis przygotowania: Sprawionego karpia dzielimy na dzwonka, odrzucamy grubą cześć grzbietową, przekładamy plasterkami cebuli z wbitymi goździkami, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Do szerokiego, płaskiego ronda (ważne!) wlewamy piwo, dodajemy masło, zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy porcje karpia, dodajemy cebulę, którą ryba była przełożona, rodzynki, orzeszki, suchy chleb, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy, aż ryba będzie miękka, ale nierozgotowana. Rybę wykładamy na podłużny półmisek, dzielimy na zgrabne porcje. Sos doprawiamy sokiem i otartą z cytryny skórką, solą, pieprzem, cukrem - powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy. Gorącym polewamy karpia. Podajemy z ziemniakami puree, musem jabłkowym z chrzanem lub ze smażonymi borówkami. |
|
Opis / Uwagi: średnio-kaloryczne, średnio-drogie
KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 5194 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|