Karpatka III |
|
Poziom: średni Porcji: 0k 10 porcji Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 szkl. wody
- 15 dkg margaryny
- 5 sztuk jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki
- 500 ml mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
1 szkl. cukru
2 łyżki wódki
cukier puder do posypania oraz 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym
|
Opis przygotowania: Ciasto: zagotować szklankę wody z pół kostki margaryny. Do zagotowanego wywaru dodać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając, aby nie było grudek i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić, wbijać po jednym jajku, dokładnie mieszając (najlepiej mikserem). Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki, na osobnych blaszkach wysmarowanych margaryną. Piec ok. 40 min. Upieczone ciasto powinno wyglądać jak "góry Karpaty" (skąd nazwa:).
Krem: budynie ugotować w pół litra mleka dodając szklankę cukru. Po ostudzeniu dodać kostkę masła lub margaryny dokładnie miksując mikserem. Na koniec dodać wódkę.
Tak przygotowany krem nałożyć na jeden placek i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 4647 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |