przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
200 g kaszy gryczanej prażonej Halina
1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
1 duża szalotka
1 duży ząbek czosnku
2 średnie marchewki
2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
3 łyżki masła
liście kopru włoskiego
świeży cząber
ok. 1 litra bulionu drobiowego
ok. 70 g parmezanu
szparagi (opcjonalnie)
sól, pieprz

Opis przygotowania:
1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kurczaka do lekkiego zarumienienia.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ok. 2 minut. Dodaj kaszę i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.
3. Dodawaj stopniowo, chochelka po chochelce, bulion, aż poprzedni odparuje. Często mieszaj.
4. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w plasterki (23 mm).
5. Umyj botwinkę. Odetnij buraczki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodyżki botwinki pokrój w kostkę. Liście botwinki pokrój w średniej wielkości kostkę.
6. Cały czas pamiętaj o patelni i podlewaj bulionem. Po ok. 30 minutach od rozpoczęcia robienia kaszotto dodaj marchewkę i buraczki. Mieszaj cały czas. Po ok. 10 minutach dodaj łodyżki botwinki i duś ok. 5 minut. Dodaj liście botwinki i duś ok. 2 minuty. Kaszotto powinno być już prawie gotowe.
7. Dodaj starty parmezan oraz masło, wymieszaj. Dodaj świeże zioła.
8. Jeśli chcesz użyć do dania szparagów, ugotuj je w odrębnym garnku, aby nie nabrały różowego koloru. Jeśli nie jest to dla Ciebie problemem dodaj je pokrojone wraz z marchewką i buraczkami.
9. Dobrze przygotowane kaszotto nie powinno być rozgotowane, kasza powinna stawiać niewielki opór podczas jedzenia. Kaszotto dopraw na końcu po dodaniu parmezanu.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 4810 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin