|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
KEBABCETA |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 15 min. Porcji: 4-5 Głosów: 10 Ocena: 3.80 Składniki: - 50-60 dkg mielonego mięsa ( polecam wołowo-wieprzowe) ale można stosować inne w zależności od upodobań
- 1 bułka pszenna np. poznańska lub dwie małe bułeczki kajzerki (rozmoczone w mleku i dobrze odciśnięte)
- 5 ząbków czosnku ( rozgniecione lub drobno poszatkowane)
- 2 łyżki stołowe majeranku suszonego lub oregano
- 3 jajka kurze
- 3 łyżki mąki
- 3 średnie cebule (białe)
- olej do smażenia
- pieprz i sól (do smaku)
|
Opis przygotowania: W dużej misce mieszamy mięso, rozmoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, czosnek, majeranek, mąkę, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy ( jeśli grillujemy) , mieszamy bardzo dokładnie do całkowitego połączenia składników. Formujemy z wyrobionej masy krótkie wałeczki 5 cm długości, o grubości 1,5 - 2 centymetrów. Kładziemy na gorący tłuszcz na patelni lub na rozgrzanego grilla i smażymy obracając, na mocno złoty kolor. W międzyczasie kroimy cebulę w kółka oddzielając je od siebie.
Upieczone gorące kebabczety po kilka sztuk podajemy posypując cebulą, z ostrą musztardą, białym pszennym pieczywem, i grecką sałatką.
Tradycyjny przepis na sałatkę Domati, lub grecką to pomidory, paprykę czerwoną, ogórek kroimy w niemal jednakową grubą kostkę ok. 1,5 cm, dodajemy oliwki mogą być czarne greckie Kalamata, lub hiszpańskie Querillo, odrobina drobno pokrojonej cebuli i polać tradycyjnym sosem vinegrette. Na powierzchni układamy kawałki sera feta. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, a jeśli ktoś kiedykolwiek robił sznycle ( kotlety mielone) to poradzi sobie wyśmienicie. Smacznego.
Najlepszym napojem do tego rodzaju potraw jest wytrawne czerwone wino lub piwo. |
|
Opis / Uwagi: JEST TO BARDZO POPULARNE DANIE NA CAŁYCH BAŁKANACH, WYSTĘPUJE POD ROŻNYMI NAZWAMI MOJA NAZWA POCHODZI Z BOŚNI, |
| Region: Kuchnia bułgarska | Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 13544 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|