przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





KEBABCETA

Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4-5
Głosów: 10
Ocena: 3.80
Składniki:
- 50-60 dkg mielonego mięsa ( polecam wołowo-wieprzowe) ale można stosować inne w zależności od upodobań
- 1 bułka pszenna np. poznańska lub dwie małe bułeczki kajzerki (rozmoczone w mleku i dobrze odciśnięte)
- 5 ząbków czosnku ( rozgniecione lub drobno poszatkowane)
- 2 łyżki stołowe majeranku suszonego lub oregano
- 3 jajka kurze
- 3 łyżki mąki
- 3 średnie cebule (białe)
- olej do smażenia
- pieprz i sól (do smaku)

Opis przygotowania:
W dużej misce mieszamy mięso, rozmoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, czosnek, majeranek, mąkę, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy ( jeśli grillujemy) , mieszamy bardzo dokładnie do całkowitego połączenia składników. Formujemy z wyrobionej masy krótkie wałeczki 5 cm długości, o grubości 1,5 - 2 centymetrów. Kładziemy na gorący tłuszcz na patelni lub na rozgrzanego grilla i smażymy obracając, na mocno złoty kolor. W międzyczasie kroimy cebulę w kółka oddzielając je od siebie.
Upieczone gorące kebabczety po kilka sztuk podajemy posypując cebulą, z ostrą musztardą, białym pszennym pieczywem, i grecką sałatką.
Tradycyjny przepis na sałatkę Domati, lub grecką to pomidory, paprykę czerwoną, ogórek kroimy w niemal jednakową grubą kostkę ok. 1,5 cm, dodajemy oliwki mogą być czarne greckie Kalamata, lub hiszpańskie Querillo, odrobina drobno pokrojonej cebuli i polać tradycyjnym sosem vinegrette. Na powierzchni układamy kawałki sera feta. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, a jeśli ktoś kiedykolwiek robił sznycle ( kotlety mielone) to poradzi sobie wyśmienicie. Smacznego.
Najlepszym napojem do tego rodzaju potraw jest wytrawne czerwone wino lub piwo.
Opis / Uwagi:
JEST TO BARDZO POPULARNE DANIE NA CAŁYCH BAŁKANACH, WYSTĘPUJE POD ROŻNYMI NAZWAMI MOJA NAZWA POCHODZI Z BOŚNI,
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11158 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin