przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski leniwe z sosem piernikowo - bakaliowym


Poziom: b. łatwy
Porcji: 3
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie klusek leniwych z serem Jawo
sos piernikowo - bakaliowy:
8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
200 ml wody
2 łyżki masła
1 Ĺ‚yĹĽka przyprawy do piernika
2 Ĺ‚yĹĽeczki cukru
8 śliwek kalifornijskich
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków

Opis przygotowania:
Przygotowanie:
Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.

Smacznego! jawo.pl
Przepis został dodany przez:  mniam
Przepis czytano już 373 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin