przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Knedle ze śliwkami

Poziom: średni
Głosów: 22
Ocena: 3.41
Składniki:
- 1 kg węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- sól
do polania: masło i 2-3 łyżki tartej bułki (albo śmietana)

Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia), przeciśnij przez praskę, przykryj i wstaw do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagnieć z jajkiem i solą, podsypując przesianą mąką. Zrób próbę: oderwij kawałek ciasta, ulep kulkę i ugotuj ją we wrzącej wodzie. Jeśli będzie za miękka, dodaj do ciasta jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i formuj knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładaj knedle do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Podawaj polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną. Obok postaw cukier
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 24146 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin