przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Knedle ziemniaczane

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
20 dkg ziemniaków,
10 dkg kaszy manny,
kilka kromek bułki paryskiej,
2 szkl. mleka,
łyżka masła lub margaryny,
sól.

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć z soku. W mleku ugotować kaszę mannę i jeszcze gorącą wymieszać z tartymi ziemniakami. Kromki bułki pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć w tłuszczu. Masę ziemniaczaną wyrobić, dodając trochę soli. Rękoma maczanymi w zimnej wodzie formować niewielkie placuszki, na każdym położyć po kilka kostek przyrumienionej bułki, zlepiać i formować knedle. Gotować w osolonej wodzie przez 15 - 20 min. Wyjmować cedzakiem i podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z sosami albo topioną słoniną jako samodzielne danie.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6868 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin