Kokosowy królik |
|
Poziom: trudny Czas: 90 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Na ciasto :
8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
16 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem i do dekoracji :
200 ml śmietan kremówki
60 dag serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru
3 szklanki wiórek kokosowych
5 dag ciemnej czekolady
kakao
kolorowa posypka
kandyzowane wiśnie
|
Opis przygotowania: 1 . Białka oddziel od żółtek , ubij je na sztywną pianę . Do sztywnej piany porcjami dodawaj cukier , potem po 1 jajku , a na koniec oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia . Część ciasta wlej do małej okrągłej tortownicy , resztę do prostokątnej blachy . Piecz 40 minut w piekarniku w 170 stopniach C . Po wystygnięciu z prostokątnego ciasta wytnij 2 trójkąty oraz uszy . Każdy biszkopt podziel na 3 blaty .
2 . Schłodzoną śmietankę ubij , pod koniec dodaj cukier . Dodaj serek mascarpone i wymieszaj . Część masy odłóż do dekoracji , do reszty dodaj szklankę wiórków kokosowych i wymieszaj . Na pierwszym i drugim blacie ciasta rozsmaruj masę kokosową i zetrzyj na nią czekoladę . Blaty ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą , posyp pozostałymi wiórkami . kakao , kolorowej posypki oraz wisienek zrób wąsy , oczy i nos królika . Tort schładzaj w lodówce minimum 3 godziny . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 5809 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |