przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kolorowe jarzynki w galarecie


Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 20
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 20 małych, jędrnych rzodkiewek
- 20 małych pieczarek z zalewy
- liście selera
- rzodkiewki do przybrania
- gęsty majonez

Galareta:
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu z kury (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki białego. wytrawnego wina
- łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania:
Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rosół zagotowujemy z winem, octem winnym, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy. Do szklanej formy z kominkiem wlewamy niewielką ilość galarety, wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika, gdy stężeje, rozsypujemy odsączony groszek, zalewamy galaretą, by groszek był przykryty, i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy całość stężeje, układamy (jedno na drugim) pieczarki i rzodkiewki, zalewamy pozostałą galaretą i znowu wstawiamy do lodówki.
Na okrągłym półmisku układamy liście selera, by utworzyły zielony krąg, wykładamy dobrze wystudzoną galaretę, brzeg przybieramy "różyczkami" z rzodkiewek, wnętrze, jakie utworzył kominek, napełniamy majonezem. Porcje kroimy w taki sposób, by w każdej była pieczarka i rzodkiewka.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 10025 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin