|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kompot z marchwi |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  1,5 lGłosów: 1Ocena: 5.00
- 2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki
 - duża jędrna pomarańcza
 - szklanka cukru
 - cytryna
 - szklanka suszonych bezpestkowych śliwek
 - szklanka soku wyciśniętego z jabłek
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Dokładnie obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, bardzo drobno szatkujemy (ważne!), zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 3 min, cedzimy na sicie. Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, szatkujemy, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5m, cedzimy na sicie.
 Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki z otartej cytryny i wyciśnięty sok. Na wrzątek wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy całość przez 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku łyżką płynnego miodu. Podajemy w dużych kompotierkach, niezbyt silnie schłodzony.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 8007 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |