przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kompot z marchwi


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 1,5 l
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki
- duża jędrna pomarańcza
- szklanka cukru
- cytryna
- szklanka suszonych bezpestkowych śliwek
- szklanka soku wyciśniętego z jabłek

Opis przygotowania:
Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Dokładnie obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, bardzo drobno szatkujemy (ważne!), zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 3 min, cedzimy na sicie. Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, szatkujemy, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5m, cedzimy na sicie.
Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki z otartej cytryny i wyciśnięty sok. Na wrzątek wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy całość przez 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku łyżką płynnego miodu. Podajemy w dużych kompotierkach, niezbyt silnie schłodzony.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 7321 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin