|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kompot z marchwi |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 1,5 l Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki
- duża jędrna pomarańcza
- szklanka cukru
- cytryna
- szklanka suszonych bezpestkowych śliwek
- szklanka soku wyciśniętego z jabłek
|
Opis przygotowania: Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Dokładnie obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, bardzo drobno szatkujemy (ważne!), zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 3 min, cedzimy na sicie. Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, szatkujemy, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5m, cedzimy na sicie.
Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki z otartej cytryny i wyciśnięty sok. Na wrzątek wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy całość przez 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku łyżką płynnego miodu. Podajemy w dużych kompotierkach, niezbyt silnie schłodzony. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 7321 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|