|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kompot z surowych owoców nazywany magnackim |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  15 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
- 2 czubate szklanki bardzo dokładnie przebranych, dorodnych, miękkich owoców (brzoskwinie, poziomki, truskawki, delikatne w smaku gruszki lub morele); kompot można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z owocowej kompozycji np. poziomki i morele
 - 4 kopiaste łyżki cukru pudru
 - 3/4 butelki białego, słodkiego lub półsłodkiego wina
 
 
 |  | Opis przygotowania: Przygotowane owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, oprószamy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką. Przed podaniem zalewamy wychłodzonym winem.
 Kompot podawano na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na macerację owoców; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 5706 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |