przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kompot z surowych owoców nazywany magnackim


Poziom: łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 czubate szklanki bardzo dokładnie przebranych, dorodnych, miękkich owoców (brzoskwinie, poziomki, truskawki, delikatne w smaku gruszki lub morele); kompot można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z owocowej kompozycji np. poziomki i morele
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3/4 butelki białego, słodkiego lub półsłodkiego wina

Opis przygotowania:
Przygotowane owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, oprószamy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką. Przed podaniem zalewamy wychłodzonym winem.
Kompot podawano na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na macerację owoców; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 4707 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin