| Kompot ze śliwek suszonych | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
35 dkg suszonych śliwek,
 20 - 30 dkg cukru,
 sok i skórka z połowy cytryny.
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Śliwki opłukać i namoczyć w przegotowanej, wystudzonej wodzie w emaliowanym naczyniu na 10 - 12 h. Po upływie tego czasu ugotować na wolnym ogniu w tej samej wodzie, z dodatkiem cukru.
 Śliwek nie należy rozgotowywać. Po zdjęciu z ognia dodać sok z cytryny i niewielką ilość otartej lub suszonej skórki cytrynowej, po czym wystudzić.
 | 
	|  | 
		|  | 
		| Przepis czytano już 5828 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |