|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitury z arbuza |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1-2 arbuzy (około 5 kg)
- 1 kg cukru
- 1/3 laski wanilii lub
- 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
|
Opis przygotowania: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ. Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrążyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek.
Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Rondel przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawartość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż arbuz stanie się szklisty. Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików twist off i zakręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem.
Osaczone z syropu kawałki arbuza można dodawać do ciasta jako cykatę |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5345 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|