przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitury z arbuza

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1-2 arbuzy (około 5 kg)
- 1 kg cukru
- 1/3 laski wanilii lub
- 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

Opis przygotowania:
Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ. Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrą­żyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek.
Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Ron­del przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawar­tość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż ar­buz stanie się szklisty. Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików twist off i za­kręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem.
Osaczone z syropu kawałki arbuza można dodawać do ciasta jako cykatę
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5345 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin